vrijdag 4 juli 2014

Angst als raadgever

"Angst is een slechte raadgever", is een bekend nederlands gezegde en we weten het allemaal, geloven er ook in. Maar ja, "Bij twijfel, niet inhalen" is er ook nog. En ook daar willen we echt wel waarde aan hechten. Dus wat nu te doen?

Veel twijfel wordt juist veroorzaakt of in stand gehouden door angst. Angst voor het nieuwe, het onbekende, voor verandering. "Je weet wat je hebt, en niet wat je krijgt", om er nog maar een algemeenheid in te gooien. Of: "Nooit je oude schoenen wegdoen, voor je nieuwe hebt".

Met andere woorden: blijf bij het oude, totdat je zeker weet wat het nieuwe je brengt.

En daar zit nu de moeilijkheid: je weet nooit wat het nieuwe je brengt, tenzij jij die grote glazen bol hebt, die de toekomst in heldere beelden aan je toont. Dus een risico zul je altijd lopen, wanneer je de status quo wilt veranderen. En risico's, daar houden we niet zo van. We willen graag geloven en erop vertrouwen dat we controle hebben, dat we alles in de hand kunnen houden, dat het leven maakbaar is.

En dus leef je je leven met de handrem erop, al twijfelend en verschillende opties afwegend. En begrijp me niet verkeerd, ik pleit er zeker niet voor om dan maar al je impulsen te volgen zonder enige afweging van de consequenties van je daden. Maar er is een middenweg, en die komt voort uit weer een mooi cliché: "De enige zekerheid die je hebt, is dat je geen zekerheid hebt". 

Geen zekerheid over hoe de toekomst er uit ziet en hoe keuzes precies zullen uitpakken. Maar je hebt wel de zekerheid van je eigen wijsheid. Als je daarop durft te vertrouwen, dan zal angst je niet langer verlammen, maar je hooguit alert houden voor eventuele beren op je weg.

Meer lezen over angst? Kijk dan eens op deze blog!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag je reactie!