woensdag 13 februari 2013

Digitalisering bij UWV


Vandaag verstuurd aan de redactie van De Volkskrant:

Met ontzetting en verbazing lazen wij vandaag het artikel over de digitalisering bij de UWV en de voortdurende ICT-problemen van de site werk.nl. Naar schatting zijn al een paar honderd miljoen in de site gestoken en toch komt de site als slechtste uit de bus. Dat digitalisering de toekomst is, daarvan zijn wij ons al jaren terdege bewust, en daar maken wij ook ons werk van. 

De informatie-technologie geeft ons de mogelijkheid in contact te treden en te blijven met de wereld, ook als het om werk zoeken gaat. Met name bij begeleiding van werkzoekenden, kunnen internet en andere digitale middelen een effectief en efficiënt alternatief zijn voor het traditionele persoonlijke gesprek. Het UWV streeft dan ook naar online begeleiding van werkzoekenden. Dat juichen wij toe, dat doen wij zelf ook al jaren.

Voor deze vorm van begeleiding zijn geen miljoenen nodig. Hoogstens investeringen waar het gaat om het opleiden van professionals. Als het UWV dan toch moet bezuinigen en op de kleintjes moet letten, kan online begeleiding veel goedkoper worden ingericht. Daar zijn geen dure en ingewikkelde technologieën voor nodig, geen complexe systemen die niet werken en waar de gebruiker of de werk-coach zijn weg niet in weet te vinden. En er hoeven geen dure consultants of andere ICT-deskundigen meer worden ingehuurd. Het inmiddels oude en vertrouwde email voldoet om mensen effectief en toch persoonlijk te begeleiden naar werk. De werkcoach is ermee vertrouwd (mits deze de juiste opleiding heeft gevolgd om inhoudelijk precies te kunnen communiceren via email) en de werkzoekende ook.

Dat ervaren wij al jaren door een gestructureerde methodiek te gebruiken voor begeleiding per email, Mindful Analysis, waardoor mensen in korte tijd weten wat ze willen en hoe ze dat kunnen bereiken. Hoewel vele werk-coaches enthousiast zijn over deze methodiek, waarvan ze in diverse workshops en presentaties gehoord hebben, laat de top van UWV het afweten. Een gemiste kans, dat zij nog steeds de oplossing in complexe en dure (ICT-)systemen blijft zoeken, terwijl de goedkope oplossing zo dichtbij is. 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag je reactie!