maandag 23 november 2009

Korte lontjes: Boosheid de Baas


Volgens een publieksenquête van Trendbox vindt 93% van de Nederlanders dat we te veel en te snel in woede onsteken. Hoewel de deelnemers aan het onderzoek meerdere redenen aanvoeren voor de 'korte-lontjes-criminialiteit' (stress, gebrek aan respect, tolerantie en normen en waarden, verslaving aan alcohol en drugs), vindt eenzelfde % mensen dat deze redenen geen vrijbrief of excuus zijn voor gewelddadige acties.

Nog even de cijfers: Is het zo dat 93% van de mensen klaagt over de overige 7%? Vast niet; als we eerlijk zijn hebben we zelf ook wel eens een kort lontje. Laten we dus eerst de hand in eigen boezem steken en onderzoeken waar onze eigen boosheid vandaan komt.

Boosheid is een emotie die niet als prettig wordt ervaren, noch door onszelf als door onze omgeving. We kunnen er last van hebben en proberen boosheid het liefst te onderdukken, waardoor het kan leiden tot de spreekwoordelijke druppel die de emmer doet overlopen. Zo krijgt bijvoorbeeld de caissière de wind van voren.

Om te beginnen: accepteer je gevoelens van boosheid en tracht er niet tegen te vechten. Dit gevecht is zinloos en leidt alleen maar tot meer woede en frustratie. Het ervaren van jezelf als geheel (inclusief boosheid), het onder ogen zien van je boosheid, er doorheen kijken en je te richten op wat je écht belangrijk vindt in het leven, kan je helpen je boosheid de baas te worden.

Gelukkig bestaat er een goede methodiek, de Acceptance and Commitment Therapy (ACT), waarmee je kan leren om op een effectieve manier je boosheid te kanaliseren. Zodat je je leven weer in eigen hand hebt en je niet langer geleid wordt door deze emotie.

Want om nog maar een paar clichés te noemen: De maatschappij, dat ben jij! En een betere wereld begint bij jezelf!

http://www.gonsalvesprijs.nl/index.php?id=160

http://nl.wikipedia.org/wiki/Acceptance_and_commitment_therapy

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag je reactie!