maandag 16 november 2009

Vreemdelingen voor onszelf?


In de Intermediair van 12 november stelt Roos Vonk in haar column dat ons 'zelf' als een ijsberg is: het grootste deel bevindt zich onder water. Dat de meeste dingen die we denken, voelen en doen via onbewuste processen tot stand komen. Om een goed beeld te krijgen van een sollicitant is het dus beter te kijken naar wat iemand doet (gedrag) dan je oordeel te baseren op dat wat de sollicitant over zichzelf meent te weten. Want hierbij wordt het echte (veelal onbewuste) 'zelf' niet bekend.

Binnen de kaders van werving en selectie is daar veel voor te zeggen. Daarom wordt bij sollicitatiegesprekken ook vooral uitgegaan van de stelling: de beste voorspeller van toekomstig gedrag is eerder vertoond gedrag. Door middel van de STAR-methode, waarbij gevraagd wordt naar Situatie, Taak, Actie en Resultaat, probeert men een beeld te vormen over het gedrag van de sollicitant in eerdere functies om een zo goed mogelijke voorspelling te kunnen maken over het gedrag (en dus succes) in de toekomstige functie.

Als we kijken naar een ander kader, namelijk dat van groei en persoonlijke ontwikkeling, schiet het puur kijken naar gedrag naar mijn mening tekort. Hoewel inderdaad het grootste deel van ons 'zelf' onder de oppervlakte van het bewustzijn ligt, betekent dat niet dat we ons daar niet op kunnen richten. Binnen het vakgebied coaching, dat zich bezighoudt met groei en ontwikkeling, wordt daarom vaak gebruik gemaakt van de psychologische niveaus van Dilts. Door aandacht te besteden aan Overtuigingen, Waarden, Rollen, Identiteit en Missie, kun je wel degelijk het onbewuste deel van de ijsberg naar de oppervlakte halen en de ware zelfkennis vergroten. Mits iemand bereid is eerlijk te zijn tegenover zichzelf. Zo hoeven we geen vreemdeling van onszelf te blijven!

http://www.intermediair.nl/artikel/roos-vonk/125594/wij-zijn-vreemden-voor-onszelf.html

http://nl.wikipedia.org/wiki/Logische_niveaus

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag je reactie!