donderdag 10 januari 2013

Mindful Analysis avant la lettre

"Het leven wordt achteruit begrepen, 
maar voorwaarts geleefd" 
(Søren Kierkegaard,  Deens Filosoof 1813-1855)

Dit inzicht is bijna 200 jaar oud en nog steeds actueel! Kierkegaard had 2 eeuwen geleden al door, dat een belangrijke bron van kennis in iemands verleden ligt. Dat levenservaring een belangrijke bron is van zelfinzicht en groei.

Het gaat erom in het heden te leven, om te genieten van het 'hier en nu', van opmerkzaam zijn wat het leven je op dit moment te bieden heeft, om alle zintuigen open te zetten. Maar ook om de minder mooie kanten van het bestaan te erkennen en te ondergaan; verdriet, eenzaamheid, verlies etc. Met de kennis, dat emoties (mooie en pijnlijke) weer overgaan, dat je ze niet bent. En vooral ook te weten dat je de keuze hebt om te werken aan de dingen die je waardevol en belangrijk vindt. 

Je levenservaring is daarbij een belangrijke bondgenoot, een wijze en waardevolle bron van kennis over jezelf. Door af en toe eens terug te kijken naar je leven, zowel de mooie als minder prettige momenten, kun je patronen herkennen, krachten van jezelf ontdekken, paden onderzoeken die je hebt ingeslagen, evenals de fouten die je hebt gemaakt. Je verleden kun je niet veranderen, dat hoeft ook niet. Maar je kunt accepteren dat je leven is gelopen zoals het is gelopen, en uit al je ervaringen lessen trekken over je zelf en je toekomst. 

Zodat je je leven voorwaarts leeft! 


1 opmerking:

  1. "Het leven wordt achteruit begrepen,

    maar voorwaarts geleefd"
    Onzin natuurlijk, er is alleen nu.

    BeantwoordenVerwijderen

Graag je reactie!