maandag 7 januari 2013

De maakbare maatschappij?


Ieder mens dat wel eens iets heftigs in zijn leven heeft meegemaakt weet dat het niet waar is: de maatschappij is niet maakbaar. Je leven is niet maakbaar, je kunt niet alles in de hand hebben en controleren en krijgen zoals je het hebben wilt.

Toch is er veel in onze maatschappij dat je wel de indruk geeft dat je alles zelf kunt bepalen. Dat legt een hoge druk op ons allemaal en is voor velen ingewikkeld om mee om te gaan. Want de rechtsregels lijken je te beschermen, maar laten je toch ook wel in de steek. Je arbeidsovereenkomst leek zo veilig, maar die wordt toch ontbonden. Je eet en drinkt gezond en toch word je ziek. Je bent lief voor je echtgenoot en toch gaat hij vreemd. Shit happens, roept dan wel een iemand. En ja, shit happens.

Het is vaak een wankel evenwicht: dat tussen de eigen verantwoordelijkheid en het toeval of, zo je wilt, het lot. En als je jezelf en de wereld om je heen beschouwt als een ding dat je eigenhandig kunt veranderen in wat je maar wilt, dan vergis je je. En het feit dat we elkaar maar proberen te verkopen dat het wel het geval is, maakt het er niet beter of makkelijker op. 

Het is namelijk niet zo. Wij kunnen dat niet. Het enige wat je wel kunt doen is opletten, hier en daar iets bijstellen, maar verder zijn we allemaal overgeleverd aan krachten die groter zijn dan wijzelf. Dat is het leven, dat is de kunst.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Graag je reactie!